Biografie

Janos Koolen (1981) is een fulltime muzikant uit Doornenburg, onder Arnhem, met een voorliefde voor de mandoline. In zijn spel zijn invloeden terug te vinden uit de bluegrass, Ierse trad, jazz, klassieke muziek en natuurlijk pop. Naast mandoline speelt Janos ook elektrische en akoestische gitaar, banjo, toetsen en klarinet en zingt hij. Voor de verschillende groepen en projecten waarin hij actief is componeert hij regelmatig stukken.

Op dit moment is Janos vaste begeleider van Sjors van der Panne, NinaLynn en Eric Devries. Verder speelt hij eigen muziek met trekharmonicaspeler Remco Sietsema, Steam Power (met Fay Lovsky en Laurens Joensen) en The Whereabouts.

Als muzikant wordt Janos regelmatig gevraagd voor studiowerk en geeft hij les. Zo heeft hij workshops gegeven voor de Stichting Volksmuziek Nederland en Iers op Texel. De theoretische kant van de muziek heeft Janos uitgediept met de bacheloropleiding Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht in 2007.

In Doornenburg heeft hij samen met anderen een boerderij verbouwd met daarbij een volledig zelfstandige studioruimte, waar hij opnames verzorgt en als producent werkzaam is.

Janos pedalboard foto: Marc Vreenegoor