Biografie

Janos Koolen (1981) is een fulltime muzikant uit Doornenburg, onder Arnhem, met een voorliefde voor de mandoline. In zijn spel zijn invloeden terug te vinden uit de bluegrass, Ierse trad, jazz, klassieke muziek en natuurlijk pop. Naast mandoline speelt Janos ook elektrische en akoestische gitaar, banjo, toetsen en klarinet en zingt hij. Voor de verschillende groepen en projecten waarin hij actief is componeert hij regelmatig stukken.

Op dit moment is Janos vaste begeleider van Frédérique Spigt, zowel in het programma 'Elvis Never Left The Building' als 'The Medicine Show'. Verder speelt hij bluegrass met Monroe (met o.a. Douwe Bob) en Steam Powered Aereo Plane (met Laurens Joensen, Fay Lovsky en Joost van Es).

Als muzikant wordt Janos regelmatig gevraagd voor studiowerk en geeft hij les. Zo heeft hij workshops gegeven voor de Stichting Volksmuziek Nederland en Iers op Texel. De theoretische kant van de muziek heeft Janos uitgediept door het afronden van de studie Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht in 2007.

In Doornenburg is hij samen met anderen een boerderij aan het verbouwen met daarbij een volledig zelfstandige studioruimte, die vanaf 2017 in gebruik genomen zal worden.

Janos pedalboard foto: Marc Vreenegoor